Borbolt a völgyben

Tulajdonos

2021-ben 6 Szent-György hegyi pince részvételével indult az 1bor1vers projekt, 2022-ban ez a szám duplájára nőtt; így a Balaton borrégió 12 pincészetének egy-egy borát lehetett összekóstolni versekkel. 2022-ban egy plusz csavart is vittünk a történetbe, Jobbágy Bence énekes-dalszerzőt kértem fel, hogy zenésítse meg a verseket, így még komplexebb az élmény. Szóról szóra, kortyról kortyra kerekedik ki az élmény, a bor árnyalja a verset, vagy a vers színezi ki a bort? A lényeg, hogy kiegészítsék egymást. A projektet több alkalommal bemutattuk, Hegymagason, a Borbolt a völgyben kertjében, Zánkán, a Kisbirtok Kultbázisban, Badacsonyban a Pláne Badacsony borteraszon, Veszprémben a Wine and Vinyl bárban.

A projekthez az egyes borászatok maguk választották ki a nyakcímkéken megjelenő verseket: volt olyan, hogy a borász eleve baráti kapcsolatban volt a költővel, de olyan is, hogy hosszas olvasgatás és ajánlás során alakult ki, melyik vers illik a legjobban a választott borhoz. Ez nem csak egy bor és egy vers találkozása. Nagyon jó érzés volt látni pár alkalommal, amikor a borász és a költő, akik a fotózáson találkoztak életükben először, összekapcsolódtak. Fontos volt, hogy kortárs költőkkel dolgozzunk együtt, hogy létrejöhessenek ezek a találkozások, és tudjuk támogatni a munkájukat. A 800 palackos tételekre külön kártyaként kerülnek fel a versek, így a bor megivása után is el lehet tenni őket, vagy például össze lehet gyűjteni. Nagyon örülök, hogy Jobbágy Bence (A Bence kalandjai) felkérésemre vállalta, hogy megzenésíti a verseket. Hihetetlen érzékenységgel és lelkesedéssel állt a munkához, és a dalok fantasztikusan sikerültek. Sőt, a projekt után is tovább élnek, hiszen Bence felvette őket stúdióban, 2023 elején meg is jelentek.

Minden bor-vers páros kialakulásának megvan a maga története, ilyen például Szabó Gyula köveskáli borász és Jancsó Zoltán kapcsolata. A Káli Kövek Rezeda Olaszrizling Válogatásra Jancsó Zoltán sorai kerültek, akit ezeréves barátság köt össze a borásszal, de szintén régre nyúlik vissza a Szent Donát Borkúria borászának, Kovács Tamásnak és Kiss-Horváth Ágnes költőnőnek az ismeretsége. “Ágnessel aktív élő kapcsolatunk van, 2009-ben ugyanis nálunk tartotta az esküvőjét” – mondja Tamás. 2020-as Csopak névre hallgató olaszrizlingjükre Ágnes „Amiért élni érdemes” című verse került rá, aki maga kereste fel a borászatot a pályázati felhívás láttán. A Borbély Családi Pincészet borásza, Borbély Tamás és Babiczky Tibor is régóta ismerik egymást, Tamás feleségének a költő édesapja volt sokáig a kézilabda edzője. Ők emiatt is együttesen jelentkeztek, már választott verssel.  Istvándy Gergő és felesége Klaudia 2017-es Badacsonyi Kéknyelűjét Kiss Dávid Trigonometria című versével  lehet együtt kóstolni „Ez a bor maga is egy igazi klasszikus, melynek minden kortya megállásra, elgondolkodásra késztet” – mondja Istvándy Gergő. Sümegi Gábor (Skrabski Pincészet) Bognár Anna költőnővel működött együtt, akivel a fotózás alatt azonnal megtalálták a közös hangot. A pincészettől egy 2020-as Furmintot lehet kóstolni.

Parti Nagy Lajos író költő is örült a felkérésnek, az ő versét a badacsonytomaji Laposa Birtok 2021-es Rajnai rizlingjével lehet „összekóstolni”. Az Ékkő Borműhely borásza, Halmosi Áron, Péntek Róbert badacsonytomaji költő versét választotta 2018-as Szent György-hegyi Olaszrizling borára, ők helyből, a környékről ismerik egymást. A Von Beőthy Pince 2019-es pinot noir tételén Nádasdy Ádám sorai olvashatóak. A badacsonyörsi borász, Molnár Júlia Dóra a Csendes Dűlő Szőlőbirtok 2018-as kéknyelűjével jelentkezett, amihez Tóth Csilla egyik versét szemelte ki. Földi Bálint borász a tavalyihoz hasonlóan idén is részt vett a projektben, mint nagy irodalom barát, ezúttal Seres Lili Hanna költőnő versét választotta Vulkán 2021 névre hallgató Olaszrizling-Rajnai házasításához. A Bagolykő Borbirtok 2020-as Rózsakövére Krusovszky Dénes verse került, míg a Zelna Pincészet Füred Olaszrizling Hegyborára Bende Tamás versét választotta. 

A kiválasztást megelőzte egy pályázat, a beküldött vers és bor párosokat szakértő zsűri bírálta el: Ugron Zsolna író, Falvai Mátyás (kortarsonline.hu vezető szerkesztője), Kormos Lili (újságíró, az Analóg Olvasó Mozgalom alapítója) és Budavári Dóra (gasztro- és bor-kommunikációs szakember, újságíró, az 1 Bor 1 Vers projektvezetője).

Az 1bor1vers program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.